şirket kurma ve yönetme başımdan geçenler

9 gün önce

açan: kalemdar

2 entry

entryler

Şirketimi kuralı tam 6 ay oldu ve bu süreçte başımdan geçenleri kısa kısa anlatmak istiyorum.

Öncelikle LTD mi Şahıs şirketi mi diye oturup araştırma yaptım ve yaşımın 30'u geçmemesinden dolayı sgk ve kosgeb teşviklerinden yararlanmak adına şahıs şirketi kurmak istedim.

KOSGEB GENÇ GİRİŞİMCİ ŞİRKET KURMA DESTEĞİ

Burada çok önemli bir ayrıntı vermek istiyorum; KOSGEB girişimci ve genç girişimci için şirket kurma desteği veriyor. 10 bin TL girişimci şirket kurma desteği + 10 bin TL de yaşınız 30'un altındaysa eğer genç girişimci şirket kurma desteği alabiliyorsunuz. Şirket açarken 20 bin TL destek verilmesi gayet güzel ilk aşamada masa sandalye veya başka ürün alımınızda sizi rahata erdirir.

Dikkat çekmek istediğim husus ise (ben bu hataya düştüm siz düşmeyin lütfen 🥹) şirketi kurmadan önce KOSGEB'in 2 adet sınavlı eğitimini bitirmiş olmanızı istiyorlar. Geleneksel Girişmci ve Girişimci eğitimlerini geçip sınavlara girmeniz gerekiyor. (https://lms.kosgeb.gov.tr/login/login_page/index.html) link burada e-devlet ile giriş yaparak videoları izleyip belgelerinizi aldıktan sonra şirket kurun.

"SAKIN HA BUNLARI ALMADAN ŞİRKET KURMAYIN! SAKIN SAKIN SAKIN!!!"

BAĞKUR DESTEĞİ

30 yaş altına 12 ay boyunca devletimiz bağkur desteği veriyor. Yani bağkura herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz. Bunu dilekçe ile yapıyorsunuz siz de hazırlayıp SGK'nin Bağkur birimine verebilirsiniz ya da müşaviriniz de hazırlayıp size verir ve yine iletebilirsiniz. Tavsiyem müşavirinizin yapması. Bu 12 ay geçerli yani süreç sonunda bağkura borlandırılıyorsunuz. İster aylık ödeyebilirsiniz isterseniz biriktirip ödeyebilirsiniz faiz var mı yok mu dikkat etmenizi öneririm.

ŞİRKET ADRESİ

Bu süreçte illaki bir adres göstermeniz gerekir yine burada benim ağzım yandı sizin yanmasın. Ev adresinizi de gösterebilirsiniz ya da sanal ofis hizmeti veren firmalardan yıllık çok uygun fiyata ve ayrıcalıklı hizmetlerle sanal ofis kurabilirsiniz. Eğer sanal ofis gösterecekseniz herhangi bir kira stopajı çıkmaz çünkü size fatura kesecekler bu faturayı gider gösterebilirsiniz. Ama eğer ev adresinizi gösterecekseni kira sözleşmenizdeki rakam üzerinden devletimiz stopaj alacaktır bunu da kdv gibi düşünebilirsiniz yine gider gösterebiliyorsunuz. Sözleşmedeki tutar ne kadar düşükse o kadar az stopaj çıkar (örneğin yıllık 60 bin TL ise kiranız 12-15 bin TL arası stopaj çıkacaktır).

Eğer normal ofis veya dükkan tutacaksanız ise bu stopajı vergi dairesine aynı gün bildirme zorunluluğunuz yok yıl sonunda bildirebilirsiniz. Yani bu demek oluyor ki stopajı yıl sonunda ödeyeceksiniz. Ötelemek dışında bir artısı yok tabi ki.

İlk kısımlar bunlardı kısaca anlattım çünkü öyle aman aman uzun bir yol değil 3 gün 1 hafta arası sürüyor tüm bu süreç.

Bundan sonraki kısımda da NACE kodlarından bahsedeceğim ne kadar önemli olduğunu sonrasında anladım ama şükür ki müşavirim ve vergi dairesindeki görevli memur çok güzel yardımcı oldu bana.

Vakit olursa bugün yoksa ilerleyen günlerde yazacağım sağlıcakla kalın...

şirket kurma ve yönetme başımdan geçenler bölüm 2

NACE kodlarından bahsedecektim bu enrtyde https://www.ito.org.tr/documents/Uye_Sicil/Dokumanlar/meslek-gruplari.pdf Bu site üzerinden tüm nace kodlarına ulaşabilirsiniz. Her kodun kendi içinde avantajları ve dezavantajları bulunmakta burada en iyi bilgiyi müşavirinizden alabilirsiniz. Eğer tam hakim değilse şirket hukuku çalışan avukatlar veya vergi dairesindeki memurlar da gayet iyi bilmekte.

Dikkat çekmek istediğim husus ise toptan ve perakendenin ayırdımı.

PERAKENDE iş yapacak olsanız da ne yapın edin toptan kodunu ekletmeye çalışın kodunuza. Çünkü perakende iş yapıyorsanız eğer koca koca AŞ bile olsanız pos alamazsınız sadece yazarkasa almanız gerekmekte. Yazar kasa ise taşınabilen bir ürün değildir masa üstünde durur fiziki kredi kartı ile ödemenizi alırsınız. Bu yazarkasa ise entegrasyona muhtaçtır aldığınız ödemenin fişini hemen o an kesip müşteriye vermeniz gerekir bu da direkt satış olur anında vergisi kesilir fatura derdinizi biraz olsun hafifletir.

Ama toptan nace kodu ile pos alabilirsiniz. Bu demek değil ki ödemeyi alıp fatura kesmeyeyim yok öyle bir şey. POS işlemlerinde slip olur dekont gibi düşünebilirsiniz yine fiş de denebilir bunun mali bir değeri yoktur sadece işlemi yaptım diye göstermek için vardır. Dikkat ederseniz üzerinde de %10 veya %20 kdv yazmaz sadece çekilen tutar yazar. Buradaki alışverişin sonunda doğan meblayı da fatura etmek zorundasınız. Ve bu faturayı müşavirinize teslim ederken kredi kartı ile pos ödemesi alınmıştır diye belirtmek zorundasınız. Nakit eft havale ödemelerde bunu belirtme zorunluluğunuz yok. Faturayı vermeniz yeterlidir.

Aradaki farkı anladınız diye umuyorum. Her türlü ikisinin de denetim mekanizması çok kuvvetlidir verginizi paşa paşa verin gününü aksatmayın başınız ağrımasın ikisinin de usulsüzlük cezaları çok fazladır. Rakamlar minimum 100 bin TL'den başlamakta (ceza rakamları ve ödeme başı alınır).

POS için de sizlere tavsiyem mobil pos kullanmanız. Bunu elde taşınan mobil pos cihazlarıyla karıştırmayın. Bankaların sizlere sunduğu bir avantajdır bu. Artık bir çok bankanın böyle uygulaması mevcut. Mobil uygulama üzerinden kredi kartı bilgisi girerek ödeme almak gibi düşünün çok rahatlatıyor bu işlemler sizi.

Bilmeniz gereken diğer husus ise ödeme aldıktan sonraki vade süreci. Ertesi gün ödemelerde çoğunlukta bankalar komisyon alacaklar. 100TL bir ödeme aldığınızı farz edelim. Bu 100TL kdv dahil olarak hesap edilir banka ertesi güne ortalama %2 veya %5 arası komisyon alır ama paranız ertesi gün hesabınıza girer. Genelde çok büyük hacimli firmalar ve kafeler kullanır bunu tercih size kalmış. 2. türlü de pazarlık ve devletin sunduğu avantajlarla bunu 5-7-10-20-40 güne kadar sarkıtıp komisyonsuz ödemenizi alabilirsiniz. Bu sistem de şöyle çalışır: 100TL ödemenizi aldınız ya bu parayı 9 gün sonra hesabınıza geçirir banka o güne kadar mevduat veya katılım hesabında bekletir dokunamazsınız bu süreç sonunda hesabınıza kesintisiz geçer para. Dediğim gibi pazarlığa açıktır bankalar ilk anlaşmada 40 gün 0 komisyon vade açıp ilerleyen zamanlarda 9 güne 7 güne düşürdükleri de olabilir. Bankadan bankaya veya nace kodundan nace koduna da bu değişir. Kampanyalara dahil olarak değişiklik gösterebilirler. Bunu bankanızla mutlaka görüşün.

Gelelim vergilere her ay matrah vergisi vardır 450-500TL arasında değişir zorunlu ödemedir. 3 ayda bir başka bir vergi vardır o da yine 750-1000TL arasında değişiklik gösterir. Gelir vergisi eğer şahıs iseniz ve yaşınız 30 altındaysa yıllık açıklanan hedef kâr rakamına kadar probleminiz olmaz. KDV paşa paşa ödersiniz. Burada kdv düşürme veya gelir vergisi düşürme gibi işlemler var gider göstererek yapılır bunları da diğer konuda detaylandıracağım.

Entry yazabilmek için giriş yapmalısınız. Hesabınız yoksa kayıt olun.